Drogprevenciós előadásunk

 

 
 

Hatékony drogmegelőző előadások

 

Drogmegelőzés: Drogmentes iskola program

Nyilvánvaló, hogy még az előtt kell megállítanunk a kábítószerhasználatot, mielőtt még elkezdődne. A Narconon arra összpontosít, hogy még fiatal korban, a gyerekek körében végezzen drogmegelőzést azoknak az eszközöknek az átadásán keresztül, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy távol maradhassanak a drogoktól.

A hatékony megelőzés szükségessége évek óta ismert. A családok, iskolai dolgozók, tanárok és közösségi vezetők felismerik, hogy a drogmegelõzési módszerek legtöbbje kudarcot vallott. Jelenleg egyre több és több fiatal használ drogokat, bár milliárdokat költünk arra, hogy csökkentsük a kábítószerek használatát.

A Narconon kidolgozott egy módszert, amely eredményesen távoltartja a gyerekeket a kábítószerektõl. Az elmúlt két évtizedben elért eredményeink meggyőzőek.

A program módszere

A hatékony drogmegelőzés során a Narcononnak először azt kellett megtalálnia, ami miatt a drogmegelőzésre tett kísérletek kudarcot vallottak a múltban.
A korábban elsődlegesen alkalmazott módszer az "elrettentési taktika" volt. Ez egy arra tett erőfeszítés volt, hogy a fiatalokat elriasszuk a drogoktól - ez azonban sohasem működött.
A több ezer előadás során, amit tartottunk, kikristályosítottunk egy olyan megközelítést, amely a gyerekek nyelvén beszél, és igen jó eredményeket ér el a gyerekeknél. Szakembereink, akik közül sokan maguk is volt drogfüggők, tapasztalatból beszélnek, és a kábítószerhasználatról egy igen valóságos képet festenek.

A drogokkal kapcsolatos legfontosabb információt humorosan és olyan hasonlatok felhasználásával értetik meg, amelyek megfelelnek a hallgatók életkorának.
Nem csak azt mondjuk a gyerekeknek, hogy "Mondjatok nemet!", hanem úgy oktatjuk őket, hogy önmaguk jussanak erre a következtetésre.
135 000 olyan kérdőívet vizsgáltunk át, amelyeket a tanuló töltöttek ki. Ez megmutatta nekünk, hogy a gyerekek megítélése szerint melyek voltak azok az információk, amelyek hozzásegítették őket ahhoz, hogy:
a) a "talán kipróbálnám a drogokat" hozzáállást egyértelmű "nem"-re változtassák,
b) megerősítsék bennük az elhatározást, hogy nem használnak drogokat, amennyiben már addig is így gondolták,
c) abbahagyják a droghasználatot (azoknál, akik már kábítószerhez nyúltak).
A Narconon felfedezte a humor hatalmas erejét, amellyel eljuttathatjuk üzenetünket a gyerekekhez. Felfedeztük, hogy minél több humorral fűszerezzük az előadásokat, annál jobbak az eredmények. Közvetlen összefüggést találtunk a humor mértéke és aközött, hogy a gyerekek mennyire érzékelik veszélyesnek a drogokat - minél több humort alkalmaztunk, annál veszélyesebbnek gondolták a gyerekek a drogokat.
Előadásaink során azokat a problémákat is érintjük, amelyek gyakran a droghasználat mögött húzódnak meg. Egy olyan fiatal életében, aki kábítószereket használ, ekkor már ott a droghasználattal kapcsolatos probléma, plusz az a probléma, ami miatt a kábítószerhez nyúlt. A tizenévesek között általános az unalom vagy a másokkal történő kommunikációra való képtelenség. 
Amennyiben a problémával időben elkezdenek foglalkozni, akkor olyan megoldásokat lehet kidolgozni rájuk, amelyek segítségével az alkoholnak vagy más drogoknak való ellenállás könnyebbé válik. Olyan további témákat is érintünk, mint például célok kitűzése az életben és azok megvalósítása, melyek segítenek abban, hogy ne essenek bele a kábítószerek csapdájába.
A Narconon bemutatókat olyan területekre osztottuk fel, amelyek az alkohollal és egyéb drogokkal kapcsolatos alapvető információt tartalmazzák. Mindenkor az adott korcsoporthoz igazítjuk őket, és olyan valóságos példákon keresztül mutatjuk meg őket, amelyek gyakran droghasználathoz vezetnek:

  • A drogok testre gyakorolt hatásai;
  • A drogok elmére és gondolkodásra gyakorolt hatásai;
  • A marihuána igaz története;
  • Az alkohol - mi is az valójában, és hogyan hatnak a reklámok a fiatalokra;
  • A kortársak nyomása és a droghasználatnak való ellenállás;
  • A célok kitűzése és megvalósítása az életben - hogyan hat ez a droghasználatra irányuló vágy megszüntetésére;
  • A függőség - hogyan kezdődik, és mi okozza azt, hogy a személy továbbra is drogfüggő marad.

A program értékelése - eredmények

Az előadások után minden tanuló kap egy kérdőívet, mely segítségünkre van abban, hogy kiértékeljük a program hatékonyságát. A kérdőívek olyan fontos adatokat tartalmaznak, amelyeket a bemutatók hatékonyságának fokozására, naprakészen tartására és általános javítására használunk.
Sikerünket azzal a kérdéssel mérhetjük fel, hogy "Ennek az előadásnak sikerült megváltoztatnia azt, ahogyan a drogokkal kapcsolatban gondolkozol?" A mai napig összességében több mint 96%-ban pozitívak a visszajelzések.
- Azok 40%-a, akik korábban azt gondolták, hogy "a drogok azért nem lehetnek olyan rosszak", az előadás után azt válaszolták, hogy soha nem fogják kipróbálni a kábítószereket;
- 45%-uk válaszolta azt, hogy a droghasználattal kapcsolatos negatív döntésüket megerősítette az előadás;
- Több mint 96%-uk érezte úgy, hogy sok olyan dolgot tudott meg a drogokról, amivel korábban nem volt tisztában.
A Narconon programon egy Los Angeles-ben végzett független FASE (Foundation for Advancement in Science and Education - Alapítvány a Tudományok és az Oktatás Fejlesztéséért) tanulmány a következőket állapította meg:
"Figyelemre méltó változás állt be azoknak a nézeteiben, akik előzetesen azt vallották, hogy nem zárkóznak el a droghasználattól. A válaszok a drogok ártalmaival kapcsolatban határozottan magasabb tudatosságról tettek bizonyságot. Általánosak voltak az olyan kijelentések, miszerint soha nem használnak többé drogokat."
A felmérések eredményeit arra is használjuk, hogy rendszeresen naprakésszé tegyük az előadásokat, hogy az olyan, újonnan felbukkanó problémákkal vagy szituációkkal is foglalkozzunk, amelyekkel a gyerekek és a fiatalok szembetalálják magukat. Ez képessé tesz bennünket arra, hogy közvetlenül maguktól a gyerekektől tudjuk meg, hogy pontosan milyen információra van szükségük - ahelyett, hogy mi, felnőttek döntenénk el, mire van szükségük.
Az eredmény egy nagyon nagy benyomást tevő, hatékony program, amely valóban elfordítja a fiatalokat a kábítószerek használatától.
DROGMEGELőZÉSI SZOLGÁLTATÁSOK

A NARCONON DROGMEGELŐZŐ ELŐADÁSOK TARTALMA

A Narconon drogmegelőző előadások tartalmát és előadásmódját mindenkor ahhoz a korcsoporthoz igazítjuk, amelyik éppen hallgatja őket. Az adott iskola vagy csoport számára megfelelő programot a Narconon munkatársaival való egyeztetés során lehet megállapítani. 

Az előadás során és azt követően mindenkor arra bátorítjuk a hallgatókat, hogy kérdezzenek és vegyenek részt aktívan a programban.

Drogok a testben

A hatások, amelyeket a drogok a testre kifejtenek.
A drogok vagy kémiai anyagok felhalmozódása a testben, valamint azok hosszú távú hatása a személyre.

A drogok, az alkohol és a média

Mi az alkohol, és hogyan készül.
Szeszesital-reklámok - ezek hatásának bemutatása.
Hogyan használják ma a médiákat arra, hogy az alkoholra vonják a figyelmet, és dicsőítsék annak hatásait.

Hogyan hatnak a drogok a gondolkodásra

Annak bemutatása, hogy mi az elme, és hogyan működik.
A drogok által az elmére kifejtett hatások.
Hogyan hatnak a drogok a tanulási képességre és a viselkedésre.

Az igazság a marihuánáról

A marihuánáról elterjedt általános mítosz és hamis információ szétoszlatása.
A marihuána által a testre hosszútávon kifejtett hatások.
Hogyan hat a marihuána a személy érzelmi világára.

A dohány, a dohányzás és az egészségi állapot

Hogyan hat a dohányzás a szervezetre.
A nikotinfüggőség és hosszú távú kockázatai.
A dohányáruk reklámozása és annak hatásai a fiatalokra.

Célok megvalósítása az életben

Mi egy cél, és miért fontos az, hogy az ember célokat tűzzön ki.
Egy játék összetevői, és hogyan vonatkozik ez az életre.
Hogyan maradjunk lelkesek és valósítsuk meg a céljainkat.

Drogfüggőség

A drogfüggőség, az alkohol és egyéb drogok hosszú távú hatásai.
Miért fokozza egy drogfüggő folyamatosan a fogyasztott kábítószer mennyiségét.
 

Amit a gyerekek a Narconon programról mondanak:

A Narconon minden évben több tízezer tanuló számára tart előadásokat, melyekből hetente ontják a sikereket. Időnként felmerül a kérdés, hogy
"Valóban elérjük a gyerekeket?", vagy "Képesek vagyunk arra, hogy tényleg megelőzzük azt, hogy drogokhoz nyúljanak?
"A Narconon esetében tudatában vagyunk annak, hogy ez a program a legsikeresebb abban, hogy a társadalomban igazi változást hozzunk létre, de úgy gondoljuk, hogy a gyerekektől érkező visszajelzések önmagukért beszélnek.
A következőkben olyan írásokat találunk, amely a következő kérdést válaszolja meg: "Ennek az előadásnak sikerült megváltoztatnia azt, ahogyan a drogokkal kapcsolatban gondolkodsz?"

"Most könnyebbé vált számomra az, hogy nemet mondjak. Az előadás napján egy 'barátom' megpróbált füvet szívatni velem, de miután már tudtam, mi történhet, könnyebben ott tudtam hagyni."
általános iskolás tanuló

"Azt hiszem, nagyon jó, hogy elmondták nekünk az LSD történetét, mert bizony azt hittem, hogy az egy biztonságos drog. Azt is megtudtam, milyen veszélyes a fű. Régen azt hittem, ártalmatlan."
középiskolás tanuló

"Igen, mielőtt megtartották volna ezt az előadást, úgy gondoltam, hogy kipróbálom, de most azt mondom, hogy soha."
általános iskolás tanuló

"Igen, a fű-étvágyam valahogy megváltozott. Amikor régebben megkérdeztek, hogy kérek-e egy slukkot, általában kértem, de amikor az előadás napjának estéjén felajánlották, hogy menjünk el valahová kocsival és szívjunk füvet, akkor valami olyat tettem, amit még soha, nemet mondtam, elutasítottam a dolgot. Nincs rá szükségem. Az előadó nagyon értette a dolgát, és örülök neki, hogy így megváltoztatta a fű-használatomat."
középiskolás tanuló

"Igen, megváltoztak. Korábban gondoltam rá, hogy kíváncsiságból kipróbáljam őket, de most már tartok tőlük, mivel tudom, hogy milyen kárt okoznak. Nincs értelme."
középiskolás tanuló

"Határozottan felismertem, hogy a drogoknak nem lehet többé szerepe az életemben."
középiskolás tanuló

"Igen, az előadás után nagyon megváltozott a drogokkal kapcsolatos nézetem. Nem fogom azzal tölteni az életemet, hogy azt várom, vajon belehalok-e vagy sem." általános iskolás tanuló

"Igen. Azt gondoltam, hogy drogozni teljesen OK, de ezentúl sohasem fogom használni őket."
általános iskolás tanuló

"Annyira mókás és komoly, lényegretörő és érdekes volt az előadás, hogy működött. Korábban úgy gondoltam, hogy a középiskolában a többiek hatására majd biztos ki fogom próbálni a marihuánát, de most már tudom, hogy nem fogom."
középiskolás tanuló

"Igen, az előadó tényleg segített, hogy meglássam a drogok rossz oldalát. Tudom, hogy távol fogok maradni a drogoktól. Még a dohányzást is abbahagytam."
középiskolás tanuló

"Igen. Sohasem tudtam, milyen rosszak is a drogok valójában. Az előadó tényleg tudta, hogy miről beszélt, mély benyomást tett rám."
általános iskolás tanuló

"Igen, régebben is tudtam, hogy veszélyesek, de voltak kétségeim. Most már nincsenek kétségeim."
középiskolás tanuló

"Igen, mivel ismerek valakit, aki azt mondta a drogokról, hogy szuperek. Most már én fogom elmondani nekik azt, amit megtudtam, és hogy én nem fogok drogokat használni."
általános iskolás tanuló

"Igen, határozottan megváltozott. Megtanultam, hogy a kábítószerek nem megoldások, csak elfedik a problémát. Megtudtam, hogy a marihuánával kapcsolatban nagyon sok hazugság kering."
általános iskolás tanuló

"Igen, most már látom, pontosan milyen kárt okoz a testben a kábítószer. Az előadóval való találkozás és az élettörténetének meghallgatása tényleg felnyitotta a szemem."
középiskolás tanuló

 

©2016. NARCONON Magyarország. Minden jog fenntartva. A Narconon név és szimbólum bejegyzett védjegyek és szolgáltatási jegyek, amelyek az Association for Better Living and Education International (Szövetség a Jobb Életért és Oktatásért) tulajdonában vannak. Használatuk annak engedélyével történik.

Weblapunk sütiket (cookies) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Hogy többet szeretne tudni a sütik használatáról kattintson ide.

Elfogadom a sütik használatát.

EU Cookie Directive Module Information